Чувствайте се комфортно и ефективно на работа

В зависимост от стила, работното яке може да предложи достатъчно топлина в студени условия или е достатъчно леко, за да бъде съчетано с допълнителни връхни дрехи. Освен ползите за производителност, които работните якета осигуряват, те се използват и за подобряване на външния вид на работното облекло – някои са достатъчно стилни, за да се комбинират с голямо разнообразие от тоалети на и извън работната площадка. Тази статия разглежда най-често срещаните видове работни якета и работните места, условията на работа и климата, за които са най-подходящи.

Видове работни якета

Различните видове работни якета отговарят на различни изисквания за работа и стилови предпочитания. Когато избирате работни якета, е важно да имате предвид вида на работата, работната среда и метеорологичните условия.

Якета с топлоизолация

Предназначени са за работници, които работят на студени места или в студени условия. Те ограничават пропускливостта на външния въздух, за да намалят студа от вятъра и да осигурят по-добра изолация.

Якета с рефлектори

Те се използват за работници, които работят на места с ниска видимост, като например в строителството или на пътя. Тези якета спомагат за увеличаване видимостта на работниците в работна среда, като по този начин предотвратяват инциденти.

Якета с противостатични свойства

Предназначени за индустрии, където е възможно натрупване на електричество, което може да предизвика искри и пожар. Те предотвратяват натрупването на статично електричество върху тялото на работника.

Водоустойчиви якета

Използват се в работни условия, където служителите са изложени на влага или работа на открито при лоши метеорологични условия.

Якета с противопробойни свойства

Използват се в строителството и други индустрии, където работниците са изложени на риска от удари с остри и тежки предмети.

Якета със защита от огън

Предназначени са за работници, които са изложени на риск от възникване на огън или високи температури. Тези якета имат специални покрития или материали, които не горят лесно.

Неща, които са важни за избора на работни якета

Тип работа

Вашият тип работа е важен, когато избирате най-доброто работно яке, тъй като той диктува какво Ви трябва и какво е подходящо.

Метеорологично време
Когато избирате работно яке, трябва да имате предвид метеорологичните условия във Вашата работна зона. Подходящият тип работно яке може да Ви осигури достатъчно комфорт, за да продължите да работите, без да жертвате способността си да се движите естествено.

Работна среда
Изключително важно е да имате предвид работната среда, когато избирате най-подходящото работно яке. Да кажем, че работата Ви изисква да работите в топла среда, докато извършвате непрекъсната физическа активност. В такъв случай е по-добре да изберете леки работни якета, които не ограничават подвижността, вместо изолирани, дебели. От друга страна, якета, изработени от материали, устойчиви на абразия, може да са най-добри, ако сте в предизвикателна среда с опасност от протриване.

Погрижете се Вашия комфорт с подходящото работно облекло!