Ефект след месец употреба на протеинова добавка

Хранителния режим на всеки човек се състои от три основни макронутриента: протеини, мазнини и въглехидрати. Когато нивото на тези съставки не е адекватно в хранителния режим (диета), тялото може да функционира неправилно.

Въглехидратите и мазнините са важни за нас основно от гледна точка на енергия,но протеинът има много важна регенеративна и регулаторна функция. Протеините (белтъчините) са необходими за правилното функциониране на имунната система, за образуването на хормони, кръв и гореспоменатата регенерация на тъканите. Да се съсредоточм обаче върху регенеративната и изграждаща функция на протеините.

Основната нужда от протеин варира в зависимост от възрастта, пола, телесното тегло, здравето и физиологичното състояние. Приема се средна (базова) стойност от приблизително 1 грам на килограм телесно тегло. Това количество протеин позволява на тялото да функционира правилно. Това търсене обаче незабавно се увеличава по време на заболяване, инфекция, нараняване, бременни жени или физически активни хора.

Протеинът е най-важният елемент от хранителния режим (диетата) на активно спортуващите хора.

Необходим е както за хора, които изграждат мускулна тъкан, така и за хора, които искат да отслабнат, като в случая за отслабване дори се повишава нуждата от протеин. Протеинът има антикатаболни и анаболни свойства. Осигурява на тялото аминокиселини, които регенерират увредените мускулни влакна.

Изследванията показват, че търсенето и нуждата на тази съставка при хората, практикуващи спорт, варира от 1,5 g до дори 3 g на kg телесно тегло. Както можете да видите, количеството протеин, което трябва да се достави на тялото, може значително да се увеличи спрямо основната норма в зависимост от активността на човека.

Когато диетата е с дефицит на месо, риба, яйца или млечни продукти, струва си да допълните менюто с протеинова добавка . Най-популярният продукт от този тип е добавката от суроватъчен протеин, която осигурява всички незаменими аминокиселини. Предполага се, че една порция такава добавка дава от 20 до 30 г чист протеин, което е колкото 100-150 г пилешки гърди. Енергийната стойност е от 100 до 150 kcal. С тази доза протеин може да си помогнете за дневните нужди.

Протеинът на прах има много приложения

При хора, които отслабват и искат да свалят подкожни мазнини, той допринася за защитата на мускулната тъкан чрез инхибиране на мускулния катаболизъм. Това означава, че въпреки енергийния дефицит, тялото няма да изяде мускулите си. Освен това влияе върху потискането на апетита и ускорява метаболизма.

При хора, които изграждат мускулна тъкан и целият мускулна хипертрофия или практикуват интензивни тренировки за издръжливост, той засяга предимно анаболизма, т.е. осигурява „градивни елементи“ под формата на аминокиселини, които влияят върху възстановяването и дори разширяването на увредените мускулни влакна по време на тренировка.

Кога е най-доброто време за употреба на протеинова добавка?

Това е един много често задаван въпрос. Най-често се използват от 1 до дори 3 порции на ден (хора, които имат протеинов дефицит в диетата си).

На първо място, струва си да използвате добавката след тренировка, защото ни осигурява лесно смилаем протеин по бърз и лесен начин, който ще се усвои бързо, благодарение на което незабавно ще повлияе на регенерацията. Ако една порция пилешки гърди се усвоява за около 3 часа, то протеина за около 30 минути, което е много важно за трениращия да започне по-бързо процеса на възстановяване и изграждане на мускулна маса.

Второто приложение е за допълване на диетата, когато имаме дефицит на този макронутриент. След това се използва като бързо приготвящ се шейх, който се консумира през деня. Дали като допълнение към някое хранене или като добавяне на още едно такова.

Третото приложение е в протеинови десерти, който ще помогнат да се придържате към хранителния режим без да посягате към десерти със съдържание на захар.

Какъв е ефектът след месец употреба?

Можем да отговорим на този въпрос само когато оценим хранителния режим и тренировките като цяло. Протеина е определен елемент от цялото и може да допринесе за по-бърз успех. От нас обаче зависи какъв ефект ще получим. Всичко зависи от това каква цел сме си поставили и колко стриктно сме следвали предположенията на плана без да стъпваме в страни от хранителния режим.

Предполага се, че увеличаването на телесното тегло при хора, изграждащи мускулна тъкан, трябва да бъде от 0,5 до 1,5 килограма на месец (положителен калориен баланс), което ще гарантира качествена мускулна маса без излишни мазнини. Хората, които намаляват теглото си, трябва да наблюдават намаляване на телесното тегло от 1 до 4 kg на месец (отрицателен калориен баланс), колкото по плавен е процеса толкова по-малко мускулна маса ще загубите.

Добре подреденият хранителен и тренировъчен план, както и модерните суплементации, подкрепени от силна воля и системна работа, ще доведат до сбъдване на предположенията и мечтите за здраво и атлетично тяло. Крачка след крачка вие ще достигне своето мечтано тяло и визия. За по напреднали и състезатели, който целят много високи резултати анаболните стероиди помагат за по-бързото възстановяване и по-добър протеинов синтез.

източник: steroids-bg.com