Протеин в спортното хранене

Всеки един треньор, който навлезе в света на бодибилдинга и щангите, бързо стига до извода и разбира, че правилно балансираната диета е ключът към сигурните и бързи резултати. Тя трябва да бъде насочена така, че да няма недостиг на  макруси, както и да се вземе предвид подходящото количество протеини (белтъчини), които действат като градивни елементи на нашите тъкани. Темата за употребата на протеина, неговата роля в интензивните редовни  тренировки, се превърна в обект на изследване от супер много учени, благодарение на това вече имаме информация за подробните насоки за употребата му и ползите при точена употреба.

Както показват изследванията, необходимото количество протеин за трениращ човек варира от 1,8 гр на 1 кг телесно тегло до 2.5гр на 1 кг телесно тегло. Само ако сте на анаболни стероиди то може да бъде и по голямо. Това е оптималното количество, за да осигурите на тялото си адекватен запас, съпровождащ растежа на мускулите.

Каква е ролята на протеина?

Човек, който тренира интензивно, самият факт, че започва да използва силови форми на активност или така казано тренировки със съпротивление, причинява двукратно увеличение на нуждата от протеини в режима му. Това означава, че трябва да покрива нуждите на хранителния режим, за да осигури  количествата на организма. Правилното количество протеини (белтъчини) е предназначено да:

1. Помага за изграждане на мускулна маса

2. Аминокиселините, съдържащи се в протеините, са важен елемент, наред с други 

3. Протеините помагат за поддържане на положителен азотен баланс

4. Грижат се за здрави кости и стави

5. Подпомагат производството на ензими

6. Поддържат имунната система в хомеостаза.

Така че, както виждаме, списъкът от нещата, които протеинът изпълнява в нашето тяло, е доста обширен. Струва си да се погрижим за адекватното му набавяне, тъй като  държим на спортните резултати. Важни са обаче не само ефектите от самата тренировката. Дефицитът на протеин може да доведе до нарушаване на хомеостазата в тялото ни, което ще бъде свързано с по лоша регенерация, а това от своя страна ще доведе до претрениране и определени дефицити, които могат например да намалят имунитета и да загубим и количество мускулна маса.

Къде да набавим протеините?

Обикновено месото е източникът на протеин като макрус в хранителния режим (диетата) на спортиста. Те използват прясно чисто птиче месо, риба, свинско, овеждо или конско месо. Въпреки това, голяма част от хората, които тренират силово или въобще, също използват по-богати на мазнини източници на храна, като яйца, мазно свинско месо, мазна риба или карантии също така. Заслужава да се спомене и млечните продукти, които в някои форми ще бъдат ценна хранителна добавка примерно котич сирене, скир или извара.

Спортистите също използват помощ под формата на протеинови хранителни добавки . Обикновено това е елемент от хранителния режим, който постоянно е включен в живота на активните хора. На пазара имаме няколко форми на този вид протеин, най-популярните от които са класическите WPC и WPI. Протеиновата добавка е продукт с естествен произход, базиран на животински протеини от мляко. Това е форма на висококачествен протеин, който не се различава по нищо от класическата конвенционална храна, поради което използването му в диетата е желано явление. Не се притеснявайте за това дали той е полезен или сте чули това са химии. Всяка хранителна добавка на пазара има хранителни стойности. За диабетици препоръчваме ако набавят протеин от добавка да е телешки протеин. 

При изготвянето на диетата (режима) на спортиста е важно да се помни, че освен достатъчно калориен запас, тя е богата и на висококачествени протеини. Благодарение на оптималното съдържание на протеин, ние сме в състояние да градим мускули, да се грижим за регенерацията и да се радваме на спортни резултати, а освен това правилното количество протеин ще ни позволи да поддържаме тялото в добро здраве. 

Обобщение

Протеина е в основата на всеки един хранителнен режим и трябва да е набавен в достатъчно количество, за да градим мускулите или ако сваляме килограми да не губим мускули, но в този случай нуждата от него е една идея по голяма на около стандарта 2кг, а около 2.5гр на килограм ваше тегло. 

Източник: steroids-bg.com