Как да извлечем максимална полза от плодовете и зеленчуците?

Всеизвестен факт е, че плодовете и зеленчуците е необходимо да присъстват ежедневно в нашето меню. Те ни доставят необходими хранителни вещества, витамини и минерали. Замислял ли си се над въпроса как да извлечеш възможно най-голяма полза от тях? Днес ще разгледаме именно този въпрос.

Свежест и качество

Ако искаме да се възползваме максимално от благотворните свойствата на плодовете и зеленчуците, те на първо място трябва да бъдат пресни и качествени. Какво означава това и как можем да изберем правилно? Отговорът на този въпрос е различен за всеки вид и сорт. Но има някои общовалидни насоки.

На първо място, избери плодове и зеленчуци, които са в сезон. Тогава техните вкусови и хранителни качества са най-добри. Когато избираш, обърни внимание на цвета, мириса и вида на плодовете и зеленчуците. Те трябва да изглеждат свежи, а кората да бъде цяла, без наранявания.

Последно, но не и по важност – не се презапасявай. Пресните растителни храни имат малка трайност. Затова купи количество, което ти и твоето семейство бихте могли да хапнете в рамките на няколко дни.

Подготовка за ядене

Както със сигурност знаеш, преди консумация плодовете и зеленчуците трябва да бъдат добре измити с чиста вода. Може би си чувал, че след измиване трайността им рязко намалява. Това е така, тъй като измиването добавя влага, която може да доведе до появата на плесени, ако след това ги върнеш в хладилника. Ето защо измиването се случва непосредствено преди ядене.

Някои видове растения изискват специална грижа и подготовка. Например, зеленчуците с по-твърда кора, както и грудковите растения, е добре да бъдат измити с помощта на четка. Това включва, разбира се, картофите, гулията и ряпата, но също така и тиквичките. Важно е да отбележим, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат измити преди обработка – дори онези, които след това ще обелиш, като динята например.

Консумирай плодовете и зеленчуците сурови

Един от най-бързите и удобни начини да си осигуриш добра порция витамини и фибри за деня е да си направиш вкусна салата със свежи и хрупкави зеленчуци. Макар някои рецепти да включват задушен или грилован вариант, не е тайна, че термичната обработка най-често води до загуба на част от благотворните свойствата на храната. Ето защо препоръчваме да включваш в своите салати повече сурови плодове и зеленчуци.

Всички знаят, че доматите, краставиците, марулята и чушките са страхотни сурови. Знаеш ли обаче, че можеш да хапваш пресни тиквички и тиква? Други растителни храни, които можеш да консумираш без да готвиш, включват аспержи, карфиол, броколи и гъби.

“В кората се крие най-ценното”

Може би и твоите родители са ти казвали в детството, че е препоръчително плодовете и зеленчуците да се хапват заедно с кората, защото там се крият най-ценните хранителни вещества. Те са били прави! Най-външният слой на повечето растителни храни е също толкова питателен, колкото и сърцевината.

Разбира се, това “правило” не е валидно за абсолютно всичко. Със сигурност не препоръчваме, например, да ядеш кората на мангото! Тя съдържа същото вещество, като отровния бръшлян (наречено урушиол), и би могла да причини алергична реакция. Но корите на много от най-обичаните плодове и зеленчуци в България са ядливи. Може би ще се изненадаш, че това включва динята. Кората от диня може да бъде приготвена по много различни начини, включително на тиган, и под формата на сладко.

Подобна е ситуацията и с тиквата – нейната кора също е ядлива. Повечето от нас не я предпочитат, защото отнема значително по-дълго време за готвене и все още е твърда, когато месестата част от растението вече трябва да бъде извадена от фурната (или тенджерата). Малките сортове обаче имат значително по-мека кора, която съвсем спокойно да стане част от следващото ти ястие. Други зеленчуци, които могат да бъдат консумирани с кората включват всички видове картофи, гулия (земна ябълка), тиквички и патладжани.

Надяваме се, че успяхме да те заинтригуваме и да ти дадем някои полезни съвети, които да ти помогнат да извлечеш възможно най-голяма наслада и полза от плодовете и зеленчуците. Ако това е така, ти предстои да откриеш още много нови идеи как да превърнеш познатите растителни храни в необикновено преживяване за сетивата!