Защо е важно навременното отстраняване на кариес?

Много хора подценяват кариесите и смятат за безобидно малките такива, което е грешно схващане. Те могат да нанесат сериозни щети на зъба и дори да доведат до необходимост от неговото изваждане и поставяне на зъбни импланти. В задълбочено състояние и при множество кариеси, можете да имате необходимост от цялостно зъбно възстановяване чрез зъбни протези.

Какви са симптомите и видовете кариес

Кариесът е патологичен процес, който протича бавно, но при липса на навременна намеса, може да се окаже пагубен за зъба. Появява се при деминерализация на емайла и прераства в размекване на дентина. При неотстраняване може да проникне в пулпата и да нанесе трайни щети.

Денталните специалисти на Medical Dent определят следното видово разпределение:

  • Според дълбочината – повърхностен, среден и дълбок. Повърхностният засяга горния слой на зъба, на нивото на емайла и често процесът протича безсимптомно. При средния се засяга сърцевината (пулпата), а патогените проникват през дупки в емайла и го разрушават. Дълбокият засяга нервите, корена и зъбът е труден за спасяване;
  • Според засегнатите части – на емайла, дентина и на корена. Кариозните процеси протичащи в емайла са най-повърхностни и се характеризират с начален стадий на заболяването. Кариес на дентина е усложнен кариозен процес и засяга основната зъбна тъкан. Кариес на корена се определя като напреднал стадий, който може да прерасне в пулпит.

Какви усложнения може да причини

Липсата на лечение и навременно посещение при дентален специалист може не само да доведе до разрастване на кариеса и привеждането му във видим и натрапчив за човешкото око проблем, но и до усложнения в състоянието на зъба, които основно са:

  • Пулпит – развива се при дълбоко протичащите кариозни процеси, когато е засегната вътрешната мека тъкан на зъба. Това състояние изисква зъболекарска намеса, защото протича силен възпалителен процес, който може да засегне и венеца;
  • При усложнен пулпит венечната лигавица често страда и инфекцията се пренася на нея. Тъканите на пародонта се възпаляват и може да започне процес по разрушаване на костната структура и загуба на зъби;
  • Абсцес – това е възпаление на съединителната тъкан и се получава при усложнено състояние, при което се образува пространство, като джоб, пълно с гной. Отстраняването на абсцеса се извършва хирургично, чрез разрез, след което се провежда антибиотично лечение, което да неутрализира възпалението.