Знаете ли всичко за здравословното хранене?

Темата за здравословното хранене е широко обсъждана особено през последните няколко години. Разбира се, това е чудесно и е важно, за да може да сте по-енергични, да изглеждате добре и да се чувствате отлично. Но сигурни ли сте, че знаете всичко, което е важно за здравословното хранене?

В тази статия ще ви помогнем да обогатите знанията си и още днес да започнете да консумирате храната си по-обмислено.

Има ли общо между здравословното хранене и лишенията?

Здравословното хранене не е по никакъв начин свързано с лишенията. Единственото, което е достатъчно да правите, е да се придържате към храни, които са подходящи за вашите конкретни, здравословни цели, свързани с правилните нутриенти и калории.  По този начин ще успеете да дадете най-доброто, което можете, на организма си. При следващото пазаруване се доверете на Kaufland свежест и вземете качествени плодове и зеленчуци, с които да направите сутрешния си фреш.

Какви храни трябва да консумирате, ако искате да се храните здравословно?

За да може да се храните със здравословни храни, трябва на първо място да знаете, че балансът е от най-голямо значение. Дори и да избирате полезни храни, ако непрекъснато се храните еднообразно, не давате на организма си всичките необходими хранителни вещества и може да си навредите.

Отрийте нови рецепти, които да имплементирате в седмичното си меню, за да си предоставите по-голямо разнообразие в ястията. Не забравяйте да добавяте често следните продукти:

  • Чисти меса
  • Риба
  • Сурови ядки и семена
  • Зеленчуци, плодове
  • Млечни продукти
  • Пълнозърнести храни


Напомняме ви, че всички тези храни трябва да консумирате спрямо нутриентите и калориите, към които е добре да се придържате.

Какви напитки да приемате, ако искате да се храните здравословно?

Препоръчваме да ограничите напитките с добавена захар и да се насочите към онези, които са направени в домашни условия, без консерванти и подобрители. Такива са фрешовете, соковете, в които може да добавите мед или стевия, както и чистата вода, която не трябва да подценявате, когато правите хранителния си режим.

Консумирайте повече чист чай, в който може да добавите малко мляко за по-плътен вкус и аромат. Ако все пак искате да консумирате сладко, е добре да се насочите към чистия мед.

А хранителните добавки?


Много често не може да си набавите всички необходими минерали и витамини само чрез храната и напитките, които приемате всеки ден. Затова е важно да си предоставите допълнителните под формата на добавки. Съветваме ви първо да си направите изследвания, за да може да сте напълно сигурни какви са липсите, ако има такива и чак тогава да се насочите към приемането на добавки.

Здравословното хранене трябва да бъде важна част в ежедневието на всеки един човек и всяко едно семейство. Храната, която консумирате е пряко отговорна за вашето здраве и за това на цялата фамилия, включително децата. Направете правилния избор и започнете да експериментирате с рецептите, за да създадете по-качествено меню, което да споделяте с близките си.

Какви са продукти, на които се спирате най-често и как може да промените любимите си рецепти, за да ги направите по-здравословни?