Правилно дишане за отслабване

Оказва се, че целият процес на отслабване силно зависи от правилното дишане. Когато тренирате във фитнес залата, не забравяйте да наблюдавате дишането си.

Факт е, че неправилното дишане не допринася за загуба на тегло, дори при прекомерно физическо натоварване. Повечето хора по време на работа го правят повърхностно. Това е погрешно, защото по този начин, дишането блокира изгарянето на мазнини и се отразява негативно на сърцето, износвайки го.

Как да дишаме правилно?

Знаете ли, как точно дишат бегачите, които тренират професионално? Те дишат дълбоко и рядко. За да започнат мазнините да горят по време на тренировка, те трябва да бъдат снабдени с кислород. Дълбокото вдишване насърчава притока на кислород към кръвта и съответно към мастните клетки, които, като въглища под въздействието на същия кислород, започват да „светят“ и дават енергия на мускулите, ангажирани с физическа активност.

По-добре е да правите аеробика на чист въздух, защото има много повече кислород. Продължителността на тренировката може да не е твърде дълга, но интензивността й трябва да е максимална. Колкото повече стрес подлагате на мускулите си, толкова енергията им трябва и това ще доведе до изгаряне на излишните мазнини. Най-важното е, че трябва да дишате правилно по време на тренировка.

Ако мислите, че е лесно да дишате правилно, грешите!

Колко често мислите за дишането си?

Вероятно почти никога. Ако човек се задуши, тогава той си спомня за дишането. Когато просто седите на дивана, дишате с гръдно дишане. Не вярвате ли? Загледайте, повдигат ли ви се гърдите? Това е гръдно дишане. Използвайки правилно дишане, тялото изразходва минимум енергията си за него.

Докато правите аеробика, вие също дишате, чрез гърдите. Това не е изненадващо, защото именно този начин на дишане ви е познат. Това е лошо, защото въздухът циркулира само в горната част на белите дробове. Съответно тялото се нуждае от кислород. Кислородът, който тялото получава, чрез метода на гръдното дишане, е недостатъчен.

Какво прави гърленото дишане?

Дишането се ускорява, което води до повишена сърдечна честота и бърза умора. Вместо да се чувствате освежени след аеробика, се чувствате напълно претоварени.

За да избегнете тези ефекти от тренировките, научете се да дишате от корема. По време на урока трябва да преобладава коремното дишане. Това не е трудно. По време на вдишване коремът трябва да се надуе, по време на издишване да се прибере. Опитайте се да го практикувате. Отначало ще ви е трудно да дишате така, заради изградения вече навик, но след няколко тренировки ще се научите. Имайте предвид, че ако по време на коремно дишане усещате дискомфорт и затруднения, това показва лоша стойка. Погрижете се да го коригирате, едва тогава започнете да отслабвате. Ако не коригирате стойката си, ще се задушите и няма да можете да се справите с необходимото натоварване.

Трябва да се научите да дишате с корема си преди фитнес залата. По време на тренировка няма да можете да дишате правилно, ако още не сте го научили. Докато тренирате, ще мислите за упражненията, а не за дишането. Направете коремното дишане автоматично. Трябва да дишате само през носа! Когато вдишате и издишвате, през устата, капацитетът на белите ви дробове е ограничен и газообменът в тялото изгаря. Дишането през носа ще ви помогне да удължите аеробните упражнения.

Първите ви тренировки във фитнеса не трябва да са дългосрочни

Правете упражнения, докато почувствате, че имате силата да дишате правилно. Ако сте уморени да дишате през носа, спрете да тренирате. Увеличете времето с 5 минути с всяка сесия. Ако е трудно да се диша, значи натоварването е твърде голямо. Увеличете интервалите между вдишванията си с течение на времето. За да се научите да дишате правилно, може да са ви необходими 2-3 месеца. Отделете време, но го направете правилно.