10 храни, които помагат в борбата с болестите

Вашата диета отразява вашето здраве! Колкото по-здравословна е вашата диета, толкова по-здрави ще бъдете и обратно. Добрият и здравословен избор от храни осигурява балансиран микс на антиоксиданти, витамини, минерали и други полезни съединения. Такива помагат за поддържане на здравето. Ето 10 от най-добрите храни за борба с болестите.

 1. Лимон при затлъстяване

За да улесните загубата на тегло и да се предпазите от агонията на затлъстяването, започнете деня си с вода и изцеден лимон. Лимонът помага за подобряване на храносмилането и допринася детоксикацията, като премахва токсините от тялото ви. Това забавят метаболизма ви.

 2. Куркума при артрит

Билкарите използвали куркума от векове като естествен лек за много заболявания. Тя съдържа съединение, наречено куркумин, което има противовъзпалителни свойства. В допълнение, антиоксидантната сила на куркумата унищожава свободните радикали в тялото, които увреждат клетките. Това я прави много полезна при артритни заболявания.

 3. Цвекло за анемия

Една от най-добрите храни за борба с анемията е цвеклото. Цвеклото има значително количество желязо, което помага за регенерацията на червените кръвни клетки.

 4. Кисело мляко при високо кръвно налягане

За да държите кръвното си налягане под контрол, започнете да консумирате нискомаслено мляко. Киселото е отличен източник на калций, калий, магнезий и други здравословни хранителни вещества, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

 5. Боровинки и къпини при диабет

Смята се, че антидиабетните ефекти на тези плодове се дължат на високите им нива антиоксиданти. Наред с това, тези плодове са наситени на витамини и фибри, а те от своя страна могат да помогнат за контролиране на кръвната захар и други здравословни усложнения от диабет.

 6. Зелен чай за висок холестерол

Една от най-простите стъпки за борба с лошия холестерол е да преминете към зелен чай вместо обикновено кафе. Няколко съединения в зеления чай помагат за преминаването на холестерола, през храносмилателния тракт. Освен това подобрява съотношението между добрия и лошия холестерол.

 7. Чесън при слаб имунитет

Чесънът поддържа имунната ни система силна. Чесънът съдържа съединение, наречено алицин, което придава лечебни и имуномодулиращи свойства.

 8. Банани при диария

Бананът е много полезен за лечение на проблеми с храносмилането, диария и болки в стомаха. Съдържа пектин, разтворими фибри, които се свързват с течностите в червата.

 9. Броколи срещу рак

Не забравяйте да включите кръстоцветни зеленчуци като броколи в диетата си. Глюкозинолатите в кръстоцветните зеленчуци се разграждат до образуване на активни биологични съединения като нитрили, индоли, изотиоцианати и тиоцианати. Тези съединения инхибират развитието на рак в определени органи като пикочния мехур, гърдата, белите дробове, черния дроб, дебелото черво и стомаха.

 10. Орехи за здрав мозък

Орехите имат значително висока концентрация на докозахексаенова киселина, която помага за укрепване здравето на мозъка и подобряване на когнитивните функции.

Придържайте се към споменатите по-горе храни и бъдете здрави!!!