Дали сънят през деня е добър или лош според Аюрведа?

Дали сънят през деня е добър или лош според Аюрведа?

Има много хора, които просто не могат без следобедна дрямка и в крайна сметка това им става навик.

Но замисляли ли сте се защо се чувствате толкова сънливи през деня? Поради липса на сън през нощта искате да довършите съня си, да подремнете през деня? Наистина ли е полезно за вашето здраве?

Някои хора казват, че спането през деня е полезно за човешкото тяло, докато други казват, че не е така.

Аюрведа има отговори на всички тези въпроси, заедно с ползите и страничните ефекти от дрямката през деня.

Телата ни преминават през три доши всеки ден на стъпки от четири часа – Пита, Вата и Кафа. Всеки период от време е доминиран от съответната доша и настройката на тялото ни с естествени ритми. Това ни помага да изпитаме лекота и хармония в живота си.

Кафа доша, доминира между 6 сутринта и 10 сутринта и е свързана изцяло с тялото, където трябва да сме активни. Упражнението е полезно. Ако спим по това време на деня, ще се почувстваме мързеливи и вътрешните органи няма да функционират оптимално и гладко, както трябва. Според Аюрведа обядът е най-важното хранене за деня. Затова се препоръчва лека закуска, тъй като няма да ни накара да сме сънливи.

Пита доминира от 10 до 14 часа. Пита се отнася до трансформиращата сила на огъня, която позволява усвояването на храната. Ето защо той винаги казва, че трябва да изберете най-голямото си хранене по време на обедната си почивка. През това време тялото е в състояние да преобразува храната, която приемате, в енергия и гориво, което е полезно през останалото време. Тъй като енергията на тялото е по-фокусирана върху храносмилането на храната, има по-малко енергия за физическа активност.

Вата доминира в следващия период от време, тоест от 14 до 18 часа. Този път е по-подходящ за умствени и творчески дейности, тъй като мозъкът функционира много ефективно. Заедно с това може да се почувствате и сънливи през това време. Това време винаги е за предпочитане да правим неща, които ни карат да се чувстваме спокойни и щастливи, като например чаша горещ чай.

Според Аюрведа не е желателно да спите през деня, тъй като това може да доведе до дисбаланс между дошите на кафа и питта. Този дисбаланс може да има неблагоприятни последици за функционирането на тялото. Аюрведа също посочва, че хората, които са здрави и силни, могат да подремнат през деня, но само през лятото. Причината за това са кратките нощи през лятото, като има вероятност тялото да се преизточи поради горещото време.

В заключение:

Докато Аюрведа препоръчва да се спи през деня, всеки човек трябва сам да прецени дали да избере сънят или обедната дрямка може само да влоши проблемите. Винаги е по-добре, ако знаете какво може да навреди на тялото ви и да знаете как да го предотвратите.