10 тайни за здравето съдейки по състоянието на езика ни

За какво говори вашият език? Знаете ли за 10-те тайни, които показват състоянието на езика ви?

Ако някога сте се чудили защо вашият лекар или зъболекар редовно ви кара да отворите уста и да изплезите езика си навън, то отговорът е тук. Езикът отразява цялостното здраве. Езикът служи като прозорец за всякакви недъзи, които може да имате. Той може да покаже физически симптоми на различни заболявания. И въпреки това, че е така добър барометър, той остава един от най-забравените органи в нашето тяло. Дори рутинното почистване е задача, която мнозина пренебрегват.

Идентифицирането на симптом по езика е първата стъпка в борбата с безброй болести и поддържането на здравето.

10 здравни тайни, които езикът ви разкрива за вашето здраве

1. Яркост

Езикът на здравия човек обикновено е розов на цвят. Когато той придобие по-ярко червен цвят, това може да е признак на анемия, болест на Кавазаки и скарлатина. Ярко-червеният език може да е симптом на дефицит на вит. В12. Тялото се нуждае от витамин В12, за да произвежда червени кръвни клетки. Дефицитът може да причини умора и анемия. Червеният ягодов език също е често срещан симптом на скарлатина. Той е показател и за заболяване, бактериално, което може да засегне всеки.

2. Бял кремообразен пласт, върху езика

Извареното бяло покритие на езика, което обикновено се среща на петна и може да бъде придружено от лезии е един от най-честите симптоми на орална кандидоза, гъбична инфекция на устата. Най-често се среща при възрастни хора, кърмачета и тези с намален имунитет. Инфекцията е резултат от свръхрастеж на дрожди в езика, обикновено причинен от определени лекарства (като противозачатъчни хапчета и антибиотици), затлъстяване или здравословни състояния като слаба имунна система, псориазис и диабет.

3. Ненормална гладкост

Нормалният език има малки папили по повърхността, които го правят на бучки. Гладкият език, лишен от такава грапавост е ненормален. Това състояние се нарича атрофичен глосит. Гладкият език може също да е придружен от болка, болезненост и усещане за парене. Атрофичният глосит, която обикновено се свързва с хранителни дефицити.

4. Плътно, жълто покритие

Мислите, че жълтото покритие на езика ви може да е просто резултат от прегряване на тялото ви или бактериално претоварване. Според западната медицина дебелото жълто покритие по езика може да показва прекомерна бактериална активност. Лошата устна хигиена, прекомерното дишане през устата и треската са чести причини за бактериално претоварване на папилите.

5. Червени петна

Те се появяват от време на време, особено при язви. В случай, че се появяват редовно, това е знак, че имате рак на езика. Не забравяйте да се консултирате незабавно с лекар.

6. Язви по езика

Малките, болезнени ранички по езика или устата обикновено се появяват по бузите от вътрешната им страна, но могат да се появят и от долната страна на езика. Обикновено язвата възниква от употребата на нещо грубо и остро или от случайно ухапване по езика. Въпреки това, раните, които не са причинени от това и продължават да болят, повече от няколко седмици, показват стрес, тревожност или хормонален дисбаланс.

7. Напукан език

По повърхността на езика се появяват пукнатини. Те изглеждат по-притеснителни, отколкото са в действителност. Обикновено са безболезнени, макар, че някои хора изпитат усещане за парене. Устните фисури показват основно медицинско състояние. Напуканият език е често срещан симптом при 6-от 20% от пациентите с псориазис, автоимунно кожно заболяване.

8. Усещане за парене на езика

Ако изпитвате постоянно усещане за парене в устата, особено по езика, без да го изгаряте или опарвате, вероятно страдате от това, което лекарите наричат ​​„синдром на пареща уста“. Други често срещани симптоми включват усещане за изтръпване, сухота в устата и общо променено усещане за вкус. Не причинява никакви видими симптоми в устата. Усещането за парене на езика обикновено е симптом на основното състояние.

9. Потъмняване на езика

Дори да изглежда плашещо потъмнелият и дори черен език е безвреден. При него обаче се говори за лоша хигиена и условията на живот, както и за лоши хранителни навици. Прекомерното пушене и лошата устна хигиена, най-често могат да доведат до това състояние.

10. Лилав език

Лилавото показва лошо кръвообращение и възпрепятства притока на кръв към езика. Това състояние също показва общо лошо кръвообращение в тялото, наддаване на тегло, артериално заболяване, кръвни съсиреци и диабет, наред с други състояния.