Ръкавици – аксесоар за всички поводи

От древни времена дамски или мъжки ръкавици са аксесоар, който подчертава безупречния вкус на своя притежател.

Ръкавиците се превръщат в специален аксесоар през Средновековието и бързо стават луксозен артикул. В началото на осемнадесети век в гардероба на всяка модерна жена е имало повече от десет чифта ръкавици в различни стилове.

Ръкавиците имали свои собствени правила на етикет

Например при ръкостискане мъжете трябвало да свалят ръкавицата, но жените не. Същото правило важало и при влизане в жилище. Наред с това на жената й било разрешено да носи ръкавици на масата по време на вечеря.

Ръкавици – аксесоар за всички поводи

Тези аксесоари са допълнения към облеклото. Те бързо се превърнали в средство за комуникация. Така, случайно изпусната ръкавица имала своите знамения. Игривият удар по лявото рамо закачка, а ръкавицата, обърната навън говори за омраза. Декларация за любов са две паднали ръкавици. Има и още много други жестове свързани с този аксесоар.

Видове ръкавици

Ръкавиците от естествена кожа са популярни през зимния сезон

Този материал може да бъде с различни текстури – гладка, релефна, наподобяваща крокодилска кожа, лакирана. Особено добре пасват на ръката моделите, изработени от тънка кожа.

Аксесоари от текстил, латекс, сатен, велур, плетени материали също са много търсени.

От няколко години насам високите ръкавици са на мода. Този стил е много елегантен и е чудесно допълнение към есенните тоалети с разкроени ръкави. Цветовата палитра в този случай е доста разнообразна. Тя включва от традиционните тъмни нюанси до розово, синьо, червено.

Противоположност на дългите модели ръкавиците са тези с разкроена китка. Този сезон дизайнерите украсяват този аксесоар с гривни, перли, кристали. Съществуват и класически варианти от кадифе или мека кожа.

По време на дълги разходки е добре да избирате от плетените модели. На мода са както дългите, така и късите. Те изглеждат стилно, когато съвпадат по цвят с шапка и шал.

Актуални са и моделите без пръсти. Те са различни, плътни, с прегради между всеки пръст. Моделите трикотажни могат да се комбинират с кожено яке, пухено яке, парка.

Вечерната ръкавица е елегантно предложение и елемент от дамския гардероб. Дългите вечерни ръкавици са подходящи за специални поводи. Носят се на сватба, абитуриентско парти. Тук важи едно правило, колкото по-дълга е дължината на ръкавиците, толкова по-отворено е официалното облекло.

Най-популярни са белите модели. Те подхождат на почти всяка рокля, не отвличат вниманието, а само допълват тоалета. И, разбира се, такива модели се превръщат в незаменима декорация за сватбена рокля.

Черният вариант на ръкавица също е популярен избор за вечерно облекло. Тук трябва да дадете предпочитание на фините тъкани. Можете да носите бижута върху много тънки материи.

При избора на ръкавици е добре да изберете точния за вас размер. За да направите това, трябва да измерите обиколката на най-широките места на дланта. Преди да купите модела, който харесвате, трябва да го изпробвате. Обърнете внимание на материала. Най-издръжливите аксесоари са направени от естествена кожа.

Най-дебелите ръкавици се изработват от свинска кожа. Тя е най-топлият и устойчив на влага материал. Ръкавицата от овча кожа грациозно ще пасне на ръката. Това е по-тънък и по-еластичен материал, но най-често струва доста повече.