Какво показват излишък или дефицит на селен

Селенът е един от най-пренебрегваните елементи. Той е от голямо значение за правилното функциониране на телата ни и по-специално за защита на клетките от вредното въздействие на свободните радикали и за стимулиране на имунната система.

С какво заплашва излишък или дефицит на селен

Нашите тела не могат да произвеждат селен, така че трябва да го доставяме с храна или добавки. Важно е, да не се превишават препоръчителните дози, защото излишъкът от селен може да бъде вреден за тялото.

Името на елемента идва от гръцкото определение за луна. Точно като естествения спътник на Земята, селенът има две страни – светла и тъмна. И при все това, още преди средата на 20-ти век в описанието на селена е отбелязана само тъмната му страна. Тогава минералът се смятал за токсична отрова. Това се потвърждава и от случаи на отравяне на говеда, които пасели в райони с много силна концентрация на този елемент в почвата. Хората, живеещи там, се оплаквали от загуба на коса или кожни промени.

Пробивът идва едва в края на 50-те години на миналия век, когато двама учени представили доказателства за полезните свойства на селена върху тялото. Последвалите изследвания потвърдили важността по задоволяване нуждите на организма от този елемент, въпреки че работата му все още криела много въпроси и съмнения.

Селен в борбата със свободните радикали

Селенът е от съществено значение за производството на ензими, предимно глутатион пероксидаза. Той е мощен антиоксидант, който предпазва червените кръвни клетки и лигавиците от вредното въздействие на свободните радикали, които ускоряват процеса на стареене. Правилното ниво на елемента, също така осигурява правилното функциониране на имунната система и я стимулира да се бори с инфекциите и токсините.

Селенът е от съществено значение за синтеза на протеини, а също така създава директни връзки с тежките метали, което премахва вредното им въздействие и ускорява неутрализацията им. Заедно с магнезия се грижи за сърдечно-съдовата система, като предпазва от поява на миокарден инфаркт. Той има положителен ефект върху кръвоносните съдове и предотвратява развитието на атеросклероза. Има и противовъзпалителен ефект, поради което помага при лечението на хронични заболявания като ревматоиден артрит или лупус.

Елементът влияе и върху правилното функциониране на щитовидната жлеза. Регулира създаването на хормони, отговорни за правилния метаболизъм във всички органи и тъкани.

Границата между излишъка и недостига

Проблемът със селена е, че за разлика от други така наречени благородни микроелементи, границата на безопасност между правилното ниво, дефицит и излишък е малка и често е трудна за откриване.

Препоръчителната дневна нужда на организма е около 55 mcg за възрастни. Дефицитът на селен може да причини мускулни болки, слабост и умора, чести инфекции и може да допринесе за заболявания на черния дроб и панкреаса. Понякога се проявява сърдечна недостатъчност, както и недостатъчна секреция на щитовидната жлеза. Мъжете могат да бъдат изложени на риск от безплодие, а при бременни жени може да причини необратими промени в плода. Изследванията показват, че намаляването приема на селен е един от важните фактори, които повишават риска от рак.

Излишъкът от селен се среща по-рядко, въпреки че популярността на добавките, съдържащи този елемент, расте през последните години и в резултат, расте броят хора, които имат повишена концентрация елемента в организма си.

Това води до намаляване на желязото и медта в кръвта, в резултат, на което може да се развие левкемия или анемия. Също така излишъкът води до повишаване нивото на „лошия“ холестерол. Излишъкът от селен също причинява косопад, увреждане на кожата и ноктите, свръхчувствителност, гадене и повръщане.

Къде да намерите селен

Нашите тела не могат да произвеждат селен, така че трябва да го доставяме с храна. Много добър източник на цинк са бразилските орехи, отглеждани в почвите на Южна Америка, които от своя страна са богати на този елемент. Голяма концентрация на селен се намира и в морски дарове (раци, омари, скариди), риба (особено прясна сьомга), свинско месо, говеждо месо и яйчен жълтък. Трябва също да ядете пшенични трици, пшеничен зародиш, царевични зърна, домати, чесън, гъби, всички храни, направени от пълнозърнесто брашно (ръженият хляб е три пъти по-богат на селен от белия).

Тук е мястото да се отбележи, че най-големият враг на елемента са въглехидратите. Захарта и сладките храни в нашата диета правят селена безполезен за тялото.