Копчета за ръкавели: история и характеристики при избора

Копчетата за ръкавели са декоративни закопчалки, които държат маншета и ръкава на блуза или риза заедно. Това бижу получава името си от начина, по който маншетът е прикрепен към ръкавите на ризата.

В Европа копчетата за ръкавели станали популярни през 18 век. По това време, стремейки се да изглеждат елегантно мъжете, завързвали ръкавите с панделки или дантели. Те харесвали екстравагантността, за същата цел започнали да използват златни и сребърни копчета, свързани с къса верига, която се превърна в прототип на съвременните копчета за ръкавели.

В края на 18 век копчетата за ръкавели станали богато украсени. Те стрували скъпо и неслучайно били използвани само от елита.

Това бижу станало широко достъпно в края на 19 век. В същото време се превърнало в неразделна част от мъжкия гардероб за допълване на вечерни и бизнес костюми.

През 1924 г. е изобретена закопчалка с формата на щифт, която се върти по цялата дължина и се използва се и до днес. В началото на 20-ти в. копчета за ръкавели получили титлата на моден аксесоар. Това бижу помагало на силната половина да се открои и да подчертае индивидуалността на своя притежател. Сега е модерно да се носят копчета за ръкавелите с инициали, логото на фирмата, в която работи мъжът или клуба, в който членува.

Копчетата за ръкавели са тип бижута

Крепежните елементи могат да са под формата на копче, ключалка, гайка или дори напълно да липсват. Прието е да се носят копчета ръкавели само върху ризи с двоен маншет, който се нарича още „френски“. Такива се поставят и на вечерни бели ризи с единичен маншет без копчета. Двустранните бижута за ръкави за са също така популярни.

Ако по-рано копчетата за ръкавели били вечерен аксесоар, сега те се носят предимно в ежедневието. Правилният избор на копчета за ръкавели изисква да се вземе предвид времето на деня. Така големите аксесоари се ползват при вечерен вариант, малките за дневни или офис.

Изберете копчета за ръкавели

Копчетата за ръкавели трябва да са в хармония с риза или вратовръзка. Ако са цветни, задължително трябва да съответстват на цвета на риза, вратовръзка или джобен квадрат.

Днес този аксесоар е „визитната картичка“ на истинския джентълмен, който има тънко чувство за стил и се стреми винаги и във всичко да отговаря на образа си.