Уроци по фитнес упражнения

Какво ви е необходимо, за да практикувате фитнес? Става ли по-ефективно, когато на лице са различни симулатори? Има ли по-добър резултат след фитнес в съвременните условия от преди, когато аеробиката започваше с джогинг?

Всичко е много индивидуално и зависи само от вашето желание да се занимавате със спорт. Дори най-обикновеното въже за скачане в ръцете на професионален спортист може да донесе огромен успех. Ако имате нужда и желание да промените живота си в полза на здравето, тогава всички средства са добри, специално за вас сме подбрали тези уроци по фитнес.

Какъв е ключът към успеха в постигането на спортни резултати?

Много е просто – правите упражненията правилно. Тук няма нищо свръхестествено. Например, ако вдигате леки тежести, малък брой влакна се свиват в мускула, което дава лош резултат. Ако вдигнете тежка тежест, влакната в мускула ще се свият много повече. Основната задача по време на тренировка е да накарате необходимия мускул да се свие, колкото е възможно повече. Ако фитнес упражненията се изпълняват правилно, тогава мускулът ще работи на 100%, като така се развива много добре.

Преди да започнете тренировка, решете каква е основната им цел

Може би искате да отслабнете или да изградите определени мускули. Проучете упражнението на теоретично ниво и помислете, дали можете да го направите по начина, по който трябва. Няма нужда да гледате приятели и колеги, които правят същите упражнения. Възможно е да изпълняват тези упражнения неправилно, което няма да даде осезаеми резултати. Не мислете, че като гледате съседа си на симулатора, вие сами ще можете правилно да овладеете техниката на изпълнение на това упражнение.

Хватката е начин за задържане на спортно оборудване

Начинът, по който държите дъмбел, щанга, дръжка на симулатора. Опитайте се да използвате захвата, който е по-удобен за вас, но не забравяйте, че натоварването на мускулите зависи от това. Дръжте се здраво за оборудването, но не се напрягайте, в противен случай бързо ще изгубите силата си.

Няма нужда да правите резки движения

Те няма да дадат добър резултат. Ако не можете постепенно да вдигнете тежестта, значи тя е твърде тежка за вас, вземете по-малка тежест. Колкото по-бавни са движенията ви, толкова по-добри ще бъдат резултатите, защото така се използват мускулите, от които се нуждаете и те получават максимално натоварване. Ако правите упражненията с трепети, тогава в допълнение към необходимите мускули участват връзки, сухожилия и стави. По този начин не само мускулите се развиват по-бавно, но и много лесно се получават болки. Вдигате тежестта до максимум, спирате за секунда, напрягате мускулите си и бавно спускате тежестта. Именно тези упражнения дават максимален ефект.

Какви са правилата на дишане

Трябва да запомните – при повдигането правите издишване, а при спускането правите вдишване. Трябва да дишате спокойно, сякаш не извършвате никаква физическа активност. Не можете да задържите дъха си, защото кислородът няма да влезе в кръвта. Това е много сериозно, защото многото физическо натоварване, когато мускулите са напрегнати и им липсва кислород, може да провокира виене на свят или дори припадък. И ако имате щанга над главата, какъв е резултатът?

Подхождайте към тренировката разумно, защото правилното дишане е ключът към вашия успех. Ефектът от тренировката ще бъде по-ефективен, ако се концентрирате върху движенията си и мислите само за това как работят мускулите ви в този момент. Почувствайте тялото си и оставете всичките си проблеми някъде далеч.

Теглото или броя на повторения

Много хора си задават въпрос кога и кое да увеличат – теглото или броя на повторенията? Отговорът е: определено броят на повторенията! Ако правите повече повторения, правите мускула по-голям и по-силен. Има моменти, когато човек вижда, че му е твърде лесно във фитнес клуб по време на заниманията. Не увеличавайте теглото, направете още няколко повторения.

Оптималният брой повторения е от 6 до 10. Щом, обаче стигнете до 10 повторения и видите, че ги правите с лекота, тогава увеличете леко тежестта. Не прекалявайте тук, увеличете теглото достатъчно, за да можете да се върнете към своите 6 повторения. Практиката показва, че 6-10 повторения развиват най-добре мускулите.

Теглото при упражнения трябва да е оптимално за вас. Най-добре е да следвате съветите на инструктора. Ако теглото е твърде тежко, тогава правилната техника на упражнения ще се наруши. Ако направите 10-12 повторения на упражнения или повече, мускулите ви няма да реагират по никакъв начин на тренировка, но мазнините ще започнат да се изгарят по-бързо. Ако целта на вашето упражнение е да отслабнете, тогава може би това е опция, но ако искате да добавите няколко сантиметра мускули на правилните места, по-добре е да не правите това.

Отслабване и изграждане на мускули

За целта на тренировките – едновременно отслабване и изграждане на мускули?

Всичко е достатъчно просто. На теория трябва да увеличите броя на комплектите. Ако нормата е 3-4 серии от 6-10 повторения, удвоете броя на сериите. Запомнете, не правете твърде много серии, няма да постигнете по-добри резултати. Не претоварвайте тялото си твърде много, в противен случай може да стигнете до състояние на психическо и физическо изтощение. След такава диагноза няма да имате нужда от никаква физическа активност.

В заключение:

По-добре е да не правите 20-50 серии по време на една тренировка. Експертите смятат, че най-добрият брой серии на мускул е 8-12. Направете свои собствени изводи и разпределете тренировъчното натоварване въз основа на собствените си възможности.