Хранене преди и след фитнес тренировки

Има много ползи от правенето на фитнес. Ако човек съзнателно е прилегнал към тренировката, то той ще вижда резултата по-скоро и това ще му носи голямо удоволствие. Това създава стимул да е по-активен.

Ден след ден той ще се опитва да подготви нещата за следващата тренировка и обратното не толкова спешните да отложи за друг път. Само така ще поддържа формата си.

Много хора не успяват да постигнат желания успех в това начинание. Често проблемът е в храненето. Докато спортуват, някои хора продължават да се хранят, както преди тренировка, но всъщност се нуждаят от фитнес хранене. Трябва да знаете и да разберете, че ако начинът на живот е станал много по-активен, тогава трябва да се храните по различен начин.

Храненето трябва да се промени драстично

Златното правило трябва да е включването на протеини и въглехидрати в диетата, както и елиминирането на мазнините. Те могат да се консумират не повече от 3 g на ден.

Защо е така?

Какви храни да консумирате, преди тренировка?

Преди тренировка трябва да ядете въглехидрати, защото мускулите и мозъкът ви се нуждаят от много енергия. Когато човек тренира много, тялото изразходва много енергия, която взема, главно от въглехидратите. Мазнините не доставят добре енергия поради липса на кислород.

Употребата на протеин, преди фитнес занимания е от съществено значение за изграждането на мускули, тъй като протеинът е източник на аминокиселини. В резултат на това синтезът на протеини в мускулите се покачва значително.

Що се касае до мазнините, не е нужно да ги ядете час преди трениране. Яденето на мазнини преди тренировка може да забави стомаха и червата. Освен това мазните храни ще попречат на тренировката ви, защото отнемат повече време за отравяне и могат да провокират колики, оригване и гадене.

По-добре е да ядете птиче месо, преди да отидете на фитнес. За това са подходящи пуешкото и пилешкото. Могат да се приготвят с ориз и да се ядат с пълнозърнест хляб. Друг вариант за хранене са картофите с нискомаслена пържола. Можете също да ядете протеинов омлет и овесена каша. Храната не трябва да е много калорична и да не е обемиста, за да не ви пречи на пълният стомах.

Ако искате да ядете по-задоволителна храна, тогава това трябва да се направи 1-н час, преди тренировки. Когато посещавате фитнес клуб с цел изграждане на мускули, половин час, преди тренировка хапнете една голяма ябълка, круша, ягода или други плодове и изпийте протеинова напитка. Суроватъчният протеин трябва да се приготвя с 0,22 грама на килограм телесно тегло, суроватъчен протеин. Например, вашето тегло е 68 кг, тогава коктейлът трябва да съдържа 15 g протеин.

Добре е да пиете силно черно кафе (без сметана) или зелен чай 30 минути, преди тренировка. Те помагат на тялото да изразходва енергия от мазнини, което ще направи възможно да я изразходва вместо въглехидрати. Голям плюс е, че ще имате повече сили да тренирате. Преди тренировка не е нужно да ядете нищо. Ако такава ситуация ви кара да огладнеете много, тогава пийте мляко или протеинов шейк.

Изпийте чаша вода преди тренировка. По време на тренировка във фитнес клуб също трябва да пиете много, защото ако тялото е дехидратирано, тогава тренировката няма да е успешна. Пийте чаша вода от време на време, тъй като по време на заниманията рецепторите за жажда се потискат и невинаги ще знаете, че сте жадни. Възрастните хора трябва да пият вода по-често от младите хора. Пийте по малко на всеки 20 минути. Може да си направите и натурални сокове от идеално изцедени пресни плодове.

Какво да похапвате, след тренировка?

Трябва да ядете веднага щом се приберете. Препоръчително е да направите това в рамките на 20 минути след занятията. Цялата храна, която ядете през този период, се изразходва за натрупване на мускули. Чувствайте се свободни да ядете, защото в този момент мазнините няма да се увеличат. По-добре е да ядете въглехидратни храни, където няма мазнини: захар, хляб, картофи, конфитюр, тестени изделия, ориз, зеленчуци и плодове. По-добре е да пиете сок от червена боровинка и грозде.

Също така, след посещение на фитнес клуба, трябва да си набавите протеини. Най-лесният начин да пиете протеинова напитка е под формата на прах. Ако не е възможно да направите това, яжте яйчен белтък. Приемът на протеин, след тренировка трябва да е не повече от дланта ви. В никакъв случай не трябва да ядете мазни храни. Избягвайте консумацията на храни с кофеин в продължение на два часа, след тренировката.

Ако целта на посещението на фитнеса е да отслабнете, тогава имате нужда от специална хранителна програма преди, по време и след тренировка. Не забравяйте, че не трябва да ядете протеинови храни пет часа, преди тренировка и три часа преди да ядете изобщо. Опитайте се да не пиете вода час или 30 минути, преди тренировка. Ако можете да издържите, не пийте нищо, докато изпълнявате упражненията във фитнеса и час след тях. С храната трябва да бъдете търпеливи в продължение на три часа, след тренировка. Така, ако се придържате към тази диета, тогава резултатите от отслабването ще бъдат видими съвсем скоро.