Съвместими ли са фитнес и болест

Вече знаете много за фитнеса, но какво ще кажете, когато сте болни? Не искате да пропускате тренировки, но изобщо нямате енергия да правите упражнения. Как да намерим изход от тази ситуация?

Тези, които се занимават с малко фитнес, не се притесняват много от болестта, но всеотдайните и упорити любители на спорта са много притеснени от неразположението си.

Едни се притесняват, че пропускането на фитнес занимания в рамките на седмица ще допринесе да излязат от форма, да станат по-мързеливи и дори да покачат килограмите си.

Какво да правите?

Първо помислете, дали трябва да сте толкова нетърпеливи да тренирате.

Ако сте болни от грип – усещате болки в тялото, втрисане, повишаване на температурата, суха кашлица и други неприятности. Обучението няма да помогне по никакъв начин, само ще навреди. Грипът се отразява негативно, върху работата на сърцето. Ако му налагате физическа активност, тогава никак няма да му е лесно. Най-доброто лекарство за грип е минималното движение и необходимите лекарства.

Облекчението ще се усети, след седмица!

Ако смятате, че вече можете да ходите на тренировки във фитнес залата, тогава бавно се присъединете към спорта. Не се напрягайте излишно. Ако се посветите максимално на часовете, рискувате да задълбаете заболяването. Във всеки случай тялото се нуждае от почивка. Най-добрият вариант са бавни разходки, не бързи лицеви опори у дома. Отделете време да отидете на фитнес едва след седмица време. Така, рискът да заразите останалите посетители в залата е по-малък. След седмица почивка мускулите ви едва ли ще пострадат.

В случай, че болестта не е твърде сериозна, например настинка?

Можете да отидете на фитнес, ако нямате висока температура. Все пак забавете темпото на часовете, нека натоварванията да са умерени. Имайте предвид, че ако 15 минути, след началото на тренировката вашето здраве е добро и стабилно, може леко да увеличите натоварването. Ако имате липса на енергия, ако ви се вие свят, без да се замисляте, спрете и побързайте към вкъщи. Не се изтощавайте.

В болно състояние е лесно да се заразят и другите. Във фитнеса помислете за нещо повече от просто изграждане на мускули и сърдечен ритъм. Не забравяйте, че честото ви кихане е опасно за други. Покрийте устата си с ръка, когато кихате, и след това не забравяйте да измиете ръцете си. В идеалния случай използвайте дезинфектант, за да избършете всяко оборудване, което докоснете в залата. Ако това се случи, ще сте по-спокойни, че всички наоколо ще останат здрави.

Друг интересен момент – ако сте здрави, а някой във фитнеса е болен, как да се държите?

Също така, преди да започнете тренировка, избършете щангите, пейките и т.н. Особено това трябва да се прави, през есента, когато сезонът е изпълнен с болести, грип и настинки.

Когато сте във фитнес залата, не докосвайте лицето си с ръце. Тези предпазни мерки ще помогнат за намаляване на вероятността патогенните бактерии да попаднат, върху назофарингеалната ви лигавица.

След като приключите с тренировката, не забравяйте да измиете ръцете си с вода и обилна пяна сапун.

Продължителността на измиването трябва да трае най-малко половин минута. Не е необходимо да използвате бактериален сапун, защото важното е дългият процес на измиване, а не съставът на сапуна.

Пожелаваме ви здраве и приятни тренировки!